«Τρέχει» από σήμερα η προθεσμία αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες

on .

DASOS BOYNO

• Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι ιδιοκτήτες αγροκτημάτων και όχι μόνο στο Νομό Ιωαννίνων, καθώς σήμερα αρχίζει η προθεσμία του ενός μηνός για την υποβολή αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών. Κι αυτό γιατί τα λάθη σε πάμπολλες περιπτώσεις είναι οφθαλμοφανή, αλλά η απόδειξή τους, απαιτεί χρόνο και χρήμα.
Ωστόσο εκείνο που αναμένουν όλοι είναι η επόμενη κίνηση της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα των συναρμοδίων υπουργείων, καθώς μετά τη σύσκεψη που είχε γίνει προ μιας εβδομάδας με την προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, φαίνεται να υπάρχει στασιμότητα στη συζήτηση που ξεκίνησε. Αναπάντητο παραμένει και το αίτημα της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος για συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, αίτημα που επανέφερε προχθές μέσω του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, που ζήτησε ταυτόχρονα εξάμηνη αναστολή της ανάρτησης των δασικών χαρτών, ώστε να δοθεί χρόνος επίλυσης των προβλημάτων που εντοπίζονται μέσω νομοθετικής ρύθμισης. Εκτός αυτών όμως λάθη επισημαίνουν συνεχώς και νέοι  Δήμοι, αλλά και άλλοι φορείς, που επίσης θέτουν επιτακτικά ζήτημα αναστολής και διόρθωσής τους.
 Εκείνο που «κλονίζει» περισσότερο από όλα τους ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων, είναι το ζήτημα που ανοίγει για το ιδιοκτησιακό καθεστώς όσων εκτάσεων χαρακτηρίζονται δάση ή δασικές,  είτε λανθασμένα (λόγω μη διασταύρωσης της πραγματικής τους κατάστασης από τους μελετητές), είτε επειδή λαμβάνονται υπόψη πρόσφατες αεροφωτογραφίες. Και ναι μεν οι δασικοί χάρτες έχουν  σκοπό τον χαρακτηρισμό εκτάσεων, ωστόσο άλλοι νόμοι που ισχύουν θεωρούν τα δάση και τις δασικές εκτάσεις κατά τεκμήριο δημόσιες.
Μάλιστα όπως ειπώθηκε και στο προχθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο από τον Περιφερειάρχη, αλλά και άλλους Περιφερειακούς – νομικούς στο επάγγελμα- Συμβούλους που τοποθετήθηκαν όπως ο Β. Γοργόλης και μόνο το γεγονός ότι οι δασικοί χάρτες αναρτώνται μέσω της «ΚΤΗ­ΜΑ­ΤΟ­ΛΟΓΙΟΝ Α.Ε.» δείχνει τι θα επακολουθήσει.
Η Περιφέρεια Ηπείρου, σε χθεσινή της ανακοίνωση μνημονεύει και συγκεκριμένο άρθρο του νόμου 4280/2014, με το οποίο τροποποιήθηκε αντίστοιχο του ν. 998/ 1979, σύμφωνα με το οποίο το βάρος της απόδειξης σε διενέξεις- δίκες κλπ για οποιοδήποτε δικαίωμα εμπράγματο ή μη επί των δασών και των δασικών εκτάσεων φέρει το φυσικό ή το νομικό πρόσωπο που αντιδικεί με το Δημόσιο!
Από εδώ και πέρα αρχίζει ο «Γολγοθάς»  της μεγάλης πλειονότητας εκείνων των οποίων χαρακτηρίζονται δάση ή δασικές εκτάσεις τους (είτε είναι απλοί πολίτες, είτε Δήμοι),  καθώς θα πρέπει να  προσκομίσουν έγκυρους τίτλους κυριότητας που στο νομό Ιωαννίνων, όπως και σε πολλές άλλες περιοχές της Ηπείρου (με εξαίρεση ίσως την Άρτα) δεν υπάρχουν ή δεν αναγνωρίζονται ως έγκυροι.
• Υπενθυμίζεται ότι για τους κατοικούντες ή διαμένοντες στην αλλοδαπή, η παραπάνω προθεσμία παρατείνεται κατά είκοσι (20) ημέρες, δηλαδή λήγει την Δευτέρα 15 Μαΐου 2017.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ