Λαμπρές οι επετειακές εκδηλώσεις για τα «Ελευθέρια» των Ιωαννίνων

on .

FOTO 1HS

Με μία λαμπρή παρέλαση μαθητών και τμημάτων του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας κορυφώθηκαν οι φετινοί εορτασμοί για την 104η Επέτειο της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων από τον Τουρκικό ζυγό.
Χιλιάδες Γιαννιώτες έσπευσαν στην Κεντρική Πλατεία να παρακολουθήσουν την εντυπωσιακή παρέλαση και σ’ αυτό βοήθησε ο πολύ καλός καιρός, ο οποίος στάθηκε «σύμμαχος» στις εκδηλώσεις. Τα... παρατράγουδα που σημειώθηκαν κατά την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Μπιζανομάχων δε στάθηκαν ικανά να αμαυρώσουν το γιορτινό κλίμα της ημέρας.
Όσο  για  τους  εκπροσώπους της πολιτικής Ηγεσίας και της Αυτοδιοίκησης, τα μηνύματά τους επικεντρώθηκαν  στην ανάγκη ενότητας και εθνικής ομοψυχίας.

Εντυπωσιακή παρέλαση
Μαζική ήταν η προσέλευση των Γιαννιωτών προχθές στην Κεντρική Πλατεία όπου παρακολούθησαν την εντυπωσιακή μαθητική και στρατιωτική παρέλαση η οποία υπήρξε το αποκορύφωμα των εορτασμών για την 104η Επέτειο της Απελευθέρωσης της πόλης. Ο κόσμος χειροκρότησε θερμά τα μέλη της Εθνικής Αντίστασης, με τα οποία άνοιξε, ως συνήθως, η παρέλαση, μαθητές δεκάδων σχολείων, μέλη συλλόγων που παρέλασαν φορώντας παραδοσιακές στολές και τμημάτων του Στρατού και της Αστυνομίας.
Η παρέλαση έγινε ενώπιον του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και του Υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη που παραβρέθηκε εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, του Προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, βουλευτών, εκπροσώπων κομμάτων και σύσσωμης της τοπικής αυτοδιοικητικής και στρατιωτικής Ηγεσίας.

Άλλες εκδηλώσεις
Νωρίτερα το πρωί, τελέστηκε στη Μητρόπολη Ιωαννίνων πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μάξιμου. Ακολούθησε επίσκεψη των επισήμων στο Διοικητήριο της 8ης Ταξιαρχίας, κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Μπιζανομάχων πίσω από το Ρολόι και επίσκεψη στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου, όπου ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, οι Αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακοί σύμβουλοι υποδέχθηκαν τους κ.κ. Βούτση, Σπίρτζη, όλους τους τοπικούς βουλευτές και πολλούς πολίτες.
Στην προσφώνησή του ο κ. Καχριμάνης έθεσε το ζήτημα επέκτασης της Ιόνιας Οδού προς την Κακαβιά αλλά και την ολοκλήρωση των έργων αναβάθμισης του Αεροδρομίου Ιωαννίνων. Ο Υπουργός Μεταφορών εμφανίστηκε θετικός ως προς το πρώτο θέμα, ενώ αναφέρθηκε και στην αναστήλωση της Γέφυρας της Πλάκας, χαρακτηρίζοντάς την ως «εθνικό στοίχημα». Ο Περιφερειάρχης χάρισε δύο βιβλία στους κυβερνητικούς επισκέπτες.

Τα μηνύματα
Μετά το τέλος της μεγάλης παρέλασης στην Κεντρική Πλατεία, σε μήνυμά του o Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αναφέρθηκε στο παράδειγμα των αγωνιστών του 2012 – 13, που παραμένει φωτεινό και για μας σήμερα, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας ευχήθηκαν χρόνια πολλά και τόνισαν την ανάγκη εθνικής ομοψυχίας προκειμένου να βγούμε απ’ τα αδιέξοδα του σήμερα, ενώ απέφυγαν να σχολιάσουν τα επεισόδια που έλαβαν χώρα λίγο νωρίτερα στο Μνημείο Μπιζανομάχων. Τέλος, ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας μίλησε για τον αγώνα και την ηρωική αυτοθυσία όσων πολέμησαν για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, τονίζοντας πως δεν πρέπει να ξεχαστεί ποτέ.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ