Έγκλημα η εκτέλεση έξι αγριόγιδων στο Ζαγόρι!

on .

AGRIOGIDA SKOTOMENA

• Έξι αγριόγιδα, που αποτελούν προστατευόμενο είδος της ελληνική πανίδας, έπεσαν θύματα ασυνείδητων λαθροθήρων στην περιοχή του Τσεπελόβου, προκαλώντας θλίψη, αλλά και έντονες αντιδράσεις από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου –

Αώου και Πίνδου. Με χθεσινή ανακοίνωσή του ζητά να ενισχυθεί από την κεντρική διοίκηση με αρμοδιότητες και πόρους, ώστε οι φύλακές του να μπορούν να ασκούν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τα καθήκοντα επόπτευσης και φύλαξης της προστατευόμενης περιοχής.  
Η σύλληψη τριών ατόμων από την Θηροφυλακή και η ταυτοποίηση ενός ακόμη, που αναζητείται, αποτελεί ένα ακόμη σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας και μηδενικής ανοχής της κυνηγετικής οικογένειας απέναντι στο κατάπτυστο φαινόμενο της λαθροθηρίας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας.

Το χρονικό
Το χρονικό της σύλληψης των τριών οπλοφόρων, ημεδαποί όλοι τους, εξελίχθηκε ως εξής:
Η Θηροφυλακή ειδοποιήθηκε από συνάδελφους κυνηγούς το πρωί της 21ης Φεβρουαρίου για πυροβολισμούς που ακούστηκαν στην περιοχή του Τσεπελόβου. Άμεσα, κλιμάκιο που αποτελείτο από τρία πληρώματα κινήθηκε προς την περιοχή για να ερευνήσει το γεγονός.
Πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση τους ανέφεραν, ότι ένα Ι.Χ φορτηγό με τέσσερις επιβαίνοντες κινούνταν προς την περιοχή του Σκαμνελίου. Άμεσα ξεκίνησε η επιχείρηση και στήθηκαν μπλόκα σε καίρια σημεία. Στη θέση «Σαλατούρα» Λάιστας εντοπίστηκε το Ι.Χ, στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα, χωρίς να προκύψει κάτι επιβαρυντικό στον έλεγχο, με τους Θηροφύλακες όμως να εντοπίζουν στην καρότσα του οχήματος, ίχνη αίματος και τρίχες από σκοτωμένο ζώο. Ακολούθησε επισταμένη έρευνα και αυτοψία στην περιοχή, που ήταν καλυμμένη με χιόνι και λίγο μετά εντοπίστηκαν κάτω από σωρούς κλαδιών, σκεπασμένα επιμελώς, τα έξι νεκρά αγριόγιδα.
Δόθηκε αμέσως σήμα και ζητήθηκε η συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ από το Α.Τ Κήπων και το Ι.Χ εντοπίστηκε εκ νέου για να ακολουθήσει η σύλληψη των τριών ατόμων, που οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο στο Α.Τ Κατσικά.

Ο Φορέας Διαχείρισης
«Η λαθροθηρία όλων των ειδών και όχι μόνο του αγριόγιδου, δεν αποτελεί έγκλημα μόνο κατά των συγκεκριμένων ειδών αλλά και κατά της ευρύτερης περιοχής καθώς αποτελεί την μεγαλύτερη δυσφήμιση για τον τόπο μας. Η εξάλειψη του φαινομένου δεν επιτυγχάνεται απλώς με την σύλληψη κάποιων ατόμων αλλά με την διαμόρφωση μιας κοινής αντίληψης στην τοπική κοινωνία ότι τέτοιες πράξεις δεν είναι ανεκτές», τονίζεται σε χθεσινή ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου, ο οποίος καταδικάζει την εγκληματική ενέργεια κατά των έξι αγριόγιδων.
Παράλληλα, αναφέρει ότι το προχθεσινό έγκλημα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα καθώς τα πέντε από τα έξι αγριόγιδα που σκοτώθηκαν κυοφορούσαν και τον ερχόμενο Μάιο θα γεννούσαν τα μικρά τους, προσθέτοντας ότι η λαθροθηρία δεν αποτελεί την μοναδική απειλή κατά των ειδών άγριας πανίδας και των προστατευόμενων ειδών. Την μεγαλύτερη απειλή αποτελεί η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων καθώς αποτελεί «τυφλό» χτύπημα με απροσδιόριστες συνέπειες.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ