«Φρένο» στην ανάπτυξη φέρνουν οι δασικοί χάρτες

on .

DASIKOS DROMOS

• Στα... κάγκελα βρίσκονται πολίτες και Τοπική Αυτοδιοίκηση μετά την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών και την Κυβέρνηση να μην λαμβάνει υπόψιν τα προβλήματα που θα δημιουργήσει ο Νόμος σε γεωργία – κτηνοτροφία και γενικότερα στην ανάπτυξη της υπαίθρου!
Ωστόσο με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται την ερχόμενη Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου και ώρα 11 π.μ. η ενημερωτική συνάντηση στην αίθουσα «Δημ. Χατζής», στα Παλαιά Σφαγεία, που διοργανώνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτ. Μακεδονίας με θέμα «Ανάρτηση Δασικών Χαρτών όλων των προ-καποδιστριακών ΟΤΑ (303 Ο.Τ.Α.) των Δήμων Βορείων Τζουμέρκων, Δωδώνης, Ζαγορίου, Ζίτσας, Κόνιτσας, Μετσόβου, Πωγωνίου, Ιωαννιτών (πλην των Δημοτικών Κοινοτήτων Ανατολής και Κατσικά του Δήμου Ιωαννιτών), των μελετών με κωδικούς Δ4-03 και Μ1-13 και Διαδικασία Υποβολής Αντιρρήσεων». Την σχετική πρόσκληση υπογράφει ο ασκών καθήκοντα Γεν. Γραμματέα Βασ. Μιχελάκης, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι χάρτες αποτελούν ένα αναπτυξιακό «εργαλείο» υποδομής!

«Βροχή» τα παράπονα!
Στο μεταξύ τα παράπονα πέφτουν «βροχή» καθημερινά, δημιουργώντας μέσα σ’ όλα τα άλλα και νέους «πονοκεφάλους» στους πολίτες που βλέπουν εκτάσεις τους να θεωρούνται δασικές, ακόμη και λόγω της ύπαρξης μερικών θάμνων! Οι νέοι χάρτες «βαφτίζουν» ως δάση βοσκότοπους και παλιά αγροκτήματα, ενώ χαρακτηριστικό της προχειρότητας είναι ότι δασικές έχουν χαρακτηριστεί και εκτάσεις που καλλιεργούνταν μέχρι και πριν λίγα χρόνια, όπως π.χ. τα αμπέλια, αλλά και άλλα τα οποία καλύπτονται από σκιές δένδρων, καθώς οι μελετητές έλαβαν στοιχεία από τους δορυφόρους και όχι με επιτόπιες επισκέψεις!
Βέβαια, εάν το Υπουργείο Περιβάλλοντος επέλεγε να καταρτίσει τους δασικούς χάρτες με βάση αεροφωτογραφίες του παρελθόντος, όταν ανθούσε η παραγωγική δραστηριότητα στην ύπαιθρο, θα αποφεύγονταν οι τραγελαφικές καταστάσεις που παρατηρούνται σήμερα.

Τριπλό το χτύπημα!
Πάντως, η αναστάτωση που έχουν προκαλέσει οι δασικοί χάρτες είναι τεράστια, με το χτύπημα για την περιοχή μας να είναι τριπλό! Γεωργοί, κτηνοτρόφοι και νέοι αγρότες που τα τελευταία χρόνια, λόγω και της κρίσης, επέστρεφαν στις πατρογονικές τους εστίες για να εκμεταλλευτούν οικογενειακές εκτάσεις έρχονται αντιμέτωποι με νέα δεδομένα που δεν είχαν υπολογίσει. Αυτό σημαίνει αυτόματα καίριο πλήγμα σε κάθε προοπτική ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είχε αρχίσει δειλά – δειλά να παρουσιάζει θετικές προοπτικές. Τώρα όμως, ένα νέο εμπόδιο εμφανίζεται μπροστά τους, με αποτέλεσμα να τορπιλίζει κάθε προσπάθεια των νέων ανθρώπων που γύρισαν στην ύπαιθρο από τα αστικά κέντρα για να ξεκινήσουν μια νέα επαγγελματική πορεία!
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, αντιλαμβανόμενος το αλαλούμ που θα δημιουργηθεί, από την πρώτη στιγμή επενέβη ζητώντας να αναβληθεί η διαδικασία και να επανεξεταστεί. Ωστόσο, η Κυβέρνηση, σαν να μην έχει επαφή με την πραγματικότητα και να μην γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, μιλάει για αναπτυξιακό «εργαλείο»!

Κίνδυνος για τις επιδοτήσεις!
Την ίδια ώρα, οι νέοι δασικοί χάρτες θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο και τις αγροτικές επιδοτήσεις, γεγονός που μετ’ επιτάσεως θέτει προς εξέταση και ο Αλ. Καχριμάνης, υποστηρίζοντας ότι κανείς δεν έλαβε υπόψιν την παράμετρο ότι μπορεί η Ε.Ε. να ζητήσει εξηγήσεις για το πώς έπαιρναν οι κτηνοτρόφοι επιδοτήσεις για βοσκοτόπια, τα οποία τώρα εμφανίζονται ως δάση! Θα δοθεί η χαριστική  βολή σε χιλιάδες κτηνοτρόφους, αλλά και αγρότες εάν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τους καλέσει να επιστρέψουν τα ποσά των επιδοτήσεων, αλλά θα υπάρξει πρόβλημα και με τις τρέχουσες πληρωμές.
Γι’ αυτό και ο Αλ. Καχριμάνης επιμένει στην αναστολή μέχρι να γίνουν νομικές διαδικασίες για να μην υπάρξουν ζημιές με τους βοσκοτόπους, αλλά και να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες! Ειδικά για την Ήπειρο (πλην Άρτας) το πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες είναι ακόμη πιο σύνθετο, αφού είναι αδύνατη η προσκόμιση των δικαιολογητικών που απαιτεί ο Νόμος για την αναγνώριση των ιδιοκτησιών. Γι’ αυτό και οι Περιφερειάρχες ζητούν άμεσα νομοθετική ρύθμιση και να ληφθούν υπόψιν οι αεροφωτογραφίες του 1945 και του 1960, αλλά και να εξαιρεθούν από την όλη διαδικασία όσες εκτάσεις είναι καταγεγραμμένες στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ