Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με τιμή στις ηρωίδες των Τσεριτσάνων

on .

TSERITSANA 2 18 2 17

• Άνοιξαν  το Σάββατο στα Τσερίτσανα οι εκδηλώσεις για την επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων με τη τελετή προς τιμήν των γυναικών των Τσεριτσάνων, οι οποίες το 1912-13 συνέβαλαν αποφασιστικά στον βομβαρδισμό των τουρκικών οχυρών ανεβάζοντας στον ώμο πυροβόλα στην Ολύτσικα παρέχοντας διοικητική υποστήριξη  στους πυροβολητές του Ουλαμού Λέστου και προσφέροντας ποικίλες άλλες υπηρεσίες στις μεγάλες στρατιωτικές μονάδες,  που διέρχονταν από τα Τσερίτσανα για να υπερκεράσουν από αριστερά τις δυνάμεις του Εσσάτ Πασσά.
Την τελετή ελάμπρυναν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ιωαννιτών κ. Θ. Μπέγκας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Α. Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Δωδώνης κ. Χρ. Ντακαλέτσης και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι φορέων, οργανώσεων, κομμάτων.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε η ιδιαιτέρως ικανή χειρίστρια του λόγου Φιλόλογος - Σχολική Σύμβουλος κ. Μ. Παπαευσταθίου - Τσάγκα, Δρ Ιστορίας, η οποία στην εμπνευσμένη και τεκμηριωμένη ομιλία της παρουσίασε τα γεγονότα  και εξήρε το ήθος των Γυναικών των Τσεριτσάνων.
«Οι Γυναίκες από τα Τσερίτσανα -είπε- με συνείδηση της εθνικής φυσιογνωμίας, με αυτογνωσία φόρτωσαν την πλάτη τους μαζί με τους άντρες πολεμιστές από όλη την Ελλάδα που πρότειναν τα στήθη τους. Ορθομέτωπες ανέβαιναν τα χιονισμένα ηπειρωτικά βουνά και έδωσαν τη μητρική παρηγοριά στα παλικάρια, αντί της δικής τους μάνας, για να αντέξουν να φτάσουν στο ποθούμενο, να μπουν στα ελύθερα και με τον δικό τους αγώνα Γιάννινα. Μαζί με το "συμφιλείν" το συναγωνίζεσθαι. Η γυναικεία φύση παραμυθεί, συμπονά, συμπαρίσταται, συμπολεμά, συμπαθεί, συνεργάζεται, συντροφεύει, συγχαίρει για τη νίκη». Και τόνισε παρεμπιπτώντως σχετικά με την αλλαγή του ονόματος του χωριού «Τα Τσερίτσανα του δημοτικού τραγουδιού! Η μεταλλαγή επωνυμίων του τόπου της πατρίδας μας απαλείφει τη μνήμη. Η μνήμη συντηρείται με τις λέξεις. Εκεί γυρνά να ξεδιψάσει... Η σημειολογία των λέξεων είναι πολύ δυνατή. Οι πολλοί συνειρμοί συνθέτουν τον καλλιεργημένο λόγο και τη λεπτομερή μνήμη. Έτσι λειτουργεί το ανθρώπινο μυαλό. Ας μην το ξεχνάμε».
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση στον Ναό του Αγίου Νικολάου ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και δεξίωση με εδέσματα που ετοίμασαν Τσεριτσανιώτισσες.
Οι Τσεριτσανιώτες ευχαριστούν τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, τους  Δημάρχους Ιωαννιτών και Δωδώνης, τον Προέδρο του Μορφωτικού Συλλόγου Πλατανίων κ. Π. Μπέλο, τις Τσεριτσανιώτισσες, όλους εκείνους οι οποίοι ετίμησαν με την παρουσία τους ή εκοπίασαν για την επιτυχή εκτέλεση του προγράμματος και ιδιαιτέρως την εξαίρετη ομιλήτρια κ. Παπαευσταθίου - Τσάγκα την οποία και συγχαίρουν για την ομιλία.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΒΑΚΑΛΗΣ

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ