Ο Χαράλαμπος Μουτσόπουλος μέλος της Ακαδημίας Αθηνών!

on .

MOYTSOPOYLOS

• Ύψιστη τιμή για κάθε επιστήμονα αποτελεί η εκλογή του στην Ακαδημία Αθηνών, - στο ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας μας- ιδιαίτερα δε για τον Χαράλαμπο Μουτσόπουλο, αφού η είσοδός του σ’ αυτήν αποτελεί μία ακόμη αναγνώριση του πολύπλευρου έργου του, το οποίο εδώ και καιρό έχει αναγνωριστεί διεθνώς!
Ο διακεκριμένος Γιαννιώτης Καθηγητής της Ιατρικής, ο οποίος υπηρέτησε επί σειρά ετών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, εξελέγη προχθές από την Ολομέλεια της Ακαδημίας, τακτικό μέλος της, στην Έδρα «Ιατρικές Επιστήμες – Ανοσολογία», στην Τάξη των Θετικών Επιστημών.
Ανακοίνωση Πρύτανη
Τη χαρά και την υπερηφάνειά του εκφράζει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης ως εκπρόσωπος και σύσσωμης της Πανεπιστημιακής Κοινότητας για την εκλογή του Χαράλαμπου Μουτσόπουλου στην Ακαδημία Αθηνών.
Υπενθυμίζει ότι ο κ. Μουτσόπουλος υπηρέτησε το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ηπείρου ως Καθηγητής Παθολογίας από το 1980 έως το 1993, συμβάλλοντας καθοριστικά στην συγκρότηση και λειτουργία της τότε νεοσύστατης Ιατρικής Σχολής του. Ο ίδιος είναι, επίσης, Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Ομότιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ.
«Το επιστημονικό κύρος και η προσφορά του κ. Μουτσόπουλου, κυρίως στον τομέα της Ανοσολογίας και της Αυτοανοσίας, είναι διεθνώς ευρέως αναγνωρισμένα και σηματοδοτούν την πορεία της έρευνας και της διδασκαλίας στους συγκεκριμένους τομείς», τονίζει χαρακτηριστικά ο Πρύτανης και προσθέτει: «Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι υπερήφανο για την ύψιστη αυτή τιμητική διάκριση του κ. Μουτσόπουλου και είναι βέβαιο ότι ο Ακαδημαϊκός κ. Χαράλαμπος Μ. Μουτσόπουλος θα συνεχίσει να υποστηρίζει με την ίδια θέρμη, σε κάθε ευκαιρία, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων».
Σπουδαία προσφορά
O Χ. Μουτσόπουλος γεννήθηκε το 1944 και αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1968, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του. Μετέβη στις ΗΠΑ το 1972, όπου ειδικεύθηκε στην εσωτερική παθολογία και στην ανοσολογία και αυτοάνοσα νοσήματα.
Αφού δίδαξε στον Τομέα Παθολογίας του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν, το 1980 εξελέγη Καθηγητής Παθολογίας στη νεοσυσταθείσα Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου συγκρότησε εκ του μηδενός την Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική. Από το 1987 ως το 1991 διετέλεσε Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Γενικού Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Το 1993 εξελέγη Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέχρι την αφυπηρέτησή του το 2011 διετέλεσε διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Περιφερειακού Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Λαϊκό» και του Εργαστηρίου Παθολογικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Θεωρείται ο κύριος συντελεστής της ανάπτυξης του τομέα της ανοσολογίας και της αυτοανοσίας στην Ελλάδα, στην εκπαίδευση, στην έρευνα και στην κλινική πρακτική. Έχει τιμηθεί για το επιστημονικό και διδακτικό του έργο με σημαντικές ελληνικές και διεθνείς διακρίσεις.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ