Οι νέοι δασικοί χάρτες είναι έργο άκρως… αναπτυξιακό!

on .

APOKENTROMENH

• Τι κι αν η ανάρτηση των δασικών χαρτών έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και στην Ήπειρο, τόσο από πλευράς του Περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη, όσο και από πολίτες που βλέπουν πίσω από τη διαδικασία αυτή προσπάθεια της Κυβέρνησης να οικειοποιηθεί εκτάσεις που τους ανήκουν ή να γεμίσει τα ταμεία της μέσω των ενστάσεων και διορθώσεων που πρόκειται να γίνουν.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας σε χθεσινή της ανακοίνωση εμφανίζεται απολύτως σίγουρη ότι οι χάρτες αποτελούν ένα αναπτυξιακό έργο υποδομής που θα προστατεύσει το περιβάλλον και την δημόσια περιουσία! Σπεύδει δε να διαβεβαιώσει ότι θα διευθετηθούν οι όποιες αμφισβητήσεις, σημειώνοντας πως οι δασικοί χάρτες δεν καθορίζουν ιδιοκτήτη αλλά τη μορφή της έκτασης που εμφανίζεται σ’ αυτούς!
«Σβήνουν» το παρελθόν
Φυσικά, κανείς δεν αμφισβητεί την ανάγκη να μπει μία τάξη στην ύπαιθρο χώρα, διασφαλίζοντας τις δασικές εκτάσεις απ’ την αλόγιστη παρέμβαση του ανθρώπου. Ωστόσο, είναι άλλο πράγμα αυτό κι άλλο το να «βαφτίζονται» δάση εκτάσεις, οι οποίες σε προηγούμενες δεκαετίες αξιοποιούνταν ως βοσκοτόπια και καλλιεργήσιμα εδάφη, όπως γίνεται με τους νέους δασικούς χάρτες που «σβήνουν» ουσιαστικά το αγροτοκτηνοτροφικό παρελθόν της περιοχής μας και μαζί μ’ αυτό και κάθε προοπτική ανάπτυξης ξανά του πρωτογενούς τομέα.
Όσο για το μη καθορισμό του ιδιοκτήτη, όπως διατείνεται η Αποκεντρωμένη στην ανακοίνωσή της, σκόπιμα προφανώς παραβλέπει το γεγονός ότι η αξιοποίηση κάθε έκτασης που χαρακτηρίζεται ως δασική παύει να είναι στη διακριτική ευχέρεια του ιδιοκτήτη της και γι’ αυτήν ισχύει πια ο –αυστηρός- νόμος του Δασαρχείου!
Βέβαια, όλη αυτή η αναστάτωση που προκαλεί η ανάρτηση των δασικών χαρτών θα μπορούσε να αποφευχθεί αν το Υπουργείο Περιβάλλοντος επέλεγε να τους καταρτίσει με βάση αεροφωτογραφίες του παρελθόντος, όταν ανθούσε η παραγωγική δραστηριότητα στην ύπαιθρο κι όχι με σύγχρονες φωτογραφίες από δορυφόρο που αποτυπώνουν μία «πλασματική» εικόνα.
Τι λέει η Αποκεντρωμένη
«Η προάσπιση της συνταγματικής προστασίας των δασών, με την επιστημονική και οριστική επίλυση θεμάτων αναφορικά με τη μορφή και τη χρήση γης, τείνει να λάβει τελεσίδικη μορφή, με την πλήρη υλοποίηση του έργου της κατάρτισης και κύρωσης των δασικών χαρτών», σημειώνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου στην ανακοίνωσή της.
Παράλληλα, σπεύδει να επισημάνει ότι «οι αναρτημένοι δασικοί χάρτες δεν καθορίζουν ιδιοκτήτη, αφορούν αποκλειστικά στο χαρακτήρα ή στη μορφή κάποιας εμφανιζόμενης στο δασικό χάρτη έκτασης, και όχι στο ιδιοκτησιακό καθεστώς αυτής. Ωστόσο, ο προσδιορισμός και η οριοθέτηση των εκτάσεων, θα αποτελεί πλήρες αποδεικτικό στοιχείο σε κάθε διοικητική και δικαστική αρχή».
Υπηρεσίες προς πολίτες
Η Αποκεντρωμένη εκφράζει την άποψη ότι οι δασικοί χάρτες θα επιτρέψουν την εφαρμογή ενός σχεδίου χωροταξικής ανάπτυξης στον τόπο και κάνει γνωστό ότι «τα Σημεία Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών (ΣΥΑΔΧ), που έχουν συγκροτηθεί με απόφαση του ασκούντος καθήκοντα Γενικού Γραμματέα της και λειτουργούν στις περιοχές όπου αναρτώνται οι δασικοί χάρτες, είναι στελεχωμένα από εξειδικευμένο προσωπικό των Δασικών υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης όπου με τη χρήση νέων τεχνολογιών, κανόνες διαφάνειας και υπευθυνότητα παρέχουν άμεσα τις υπηρεσίες τους σε κάθε ενδιαφερόμενο».
Τέλος διευκρινίζει ότι τυχόν αντιρρήσεις κατά του περιεχομένου των αναρτημένων δασικών χαρτών, μπορούν να υποβάλουν φυσικά και νομικά πρόσωπα καθώς και το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και οι οικείοι Ο.Τ.Α. που έχουν έννομο συμφέρον.
Μια άλλη άποψη…
Αυτή είναι η επίσημη «γραμμή» του ελληνικού Κράτους αναφορικά με τους δασικούς χάρτες, ενώ οι ιδιοκτήτες γης και οι πολίτες στην πλειοψηφία τους παραμένουν δύσπιστοι απέναντι στις προθέσεις του.
Χαρακτηριστικά ως προς αυτό είναι όσα αναφέρει σε επιστολή του προς τον «Π.Λ.» ο κ. Στέφανος Χρηστογούλας, ο οποίος εκφράζει την άποψη ότι πιθανώς η κυβέρνηση προκάλεσε εσκεμμένα την «ανακατωσούρα» προκειμένου να δει εισροή χιλιάδων ευρώ στα ταμεία των υπουργείων που «εμπλέκονται» στους δασικούς χάρτες! «Ήδη ακούμε ότι για να γίνουν διορθώσεις πρέπει να «βρεθούν» χαρτιά ιδιοκτησιακού καθεστώτος, να κινηθούν δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, τοπογράφοι, μάρτυρες, να κατατεθούν αιτήσεις, να αγορασθούν παράβολα, να γίνουν συμβόλαια κλπ. κλπ. μόνο και μόνο για να διορθωθούν οι όποιες αδικίες», σημειώνει με έμφαση.
Βέβαια, όπως τονίζει ο κ. Χρηστογούλας, ευθύνες έχουν και οι πολίτες. Στην Ήπειρο, πολλοί είναι εκείνοι που θίγονται από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, κυρίως λόγω της απροθυμίας τους, μετά τον πόλεμο και μετά από το κάψιμο αρχείων και υποθηκοφυλακείων, να διεκδικήσουν και να δημιουργήσουν εκ νέου έγγραφα ιδιοκτησίας γης, έγγραφα κληρονομούμενης και κληροδοτημένης γης. Προσθέτει δε και τη θετική πλευρά, ότι θα διευθετηθούν κάποιες κληρονομιές υπό τον φόβο της επικείμενης απώλειας δικαιωμάτων χρήσης και αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Και πάλι, η δήλωση ιδιοκτησίας εκτάσεων θα φέρει οικονομικά οφέλη στα κρατικά ταμεία!

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ