Καταστροφή για το Μέτσοβο η κατάργηση της Τροχαίας!

on .

METSOBO1

• Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί στον Νομό Ιωαννίνων το Προεδρικό Διάταγμα για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ το οποίο υπογράφτηκε πρόσφατα, καθώς Δήμοι, φορείς και πολίτες δε βλέπουν με καλό μάτι την κατάργηση αστυνομικών τμημάτων και άλλων κρίσιμων δομών.
Αυτή τη φορά είναι η σειρά του Δήμου Μετσόβου να εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία του για την κατάργηση του Τμήματος Τροχαίας που λειτουργεί σ’ αυτό και δικαιολογημένα. Όπως υπενθυμίζει σε ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Κώστας Τζαφέας, μιλάμε για έναν απ’ τους κορυφαίους χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας και ποιος δεν θυμάται τα κυκλοφοριακά προβλήματα παλιότερα στο Μέτσοβο εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των επισκεπτών.
 Ο Δήμαρχος του ορεινού Δήμου προειδοποιεί μάλιστα με προσφυγή στη δικαιοσύνη για το θέμα, κάνοντας λόγο για συνεχιζόμενη απαξίωση της περιοχής.

Ο Δήμαρχος Μετσόβου
Την έντονη διαμαρτυρία του επειδή στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα «δεν ελήφθησαν υπ’ όψη τα αντικειμενικά στοιχεία που υπαγορεύουν την ανάγκη ύπαρξης αυτόνομου Σταθμού Τροχαίας στο Μέτσοβο», εκφράζει ο Κώστας Τζαφέας σε χθεσινή του ανακοίνωση και προσθέτει: «Η απόφαση αυτή καταδεικνύει την υποβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που επί μήνες διαμαρτύρεται και προειδοποιεί για το πλήγμα που θα δεχθεί η τουριστική κίνηση και η όλη εύρυθμη λειτουργία ενός Δήμου».
Προειδοποιεί δε πως «επειδή το πλήγμα για το Μέτσοβο είναι μεγάλο ο Δήμος θα ασκήσει κάθε ένδικο μέσο προκειμένου να μην εφαρμοσθεί το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα»!

Γιατί πρέπει να μείνει
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, τη διατήρηση αυτόνομου Σταθμού Τροχαίας στο Μέτσοβο υπαγορεύει καταρχήν το γεγονός πως η ορεινή κωμόπολη είναι μεταξύ των έξι διεθνώς κορυφαίων χειμερινών τουριστικών προορισμών της χώρας.
Όπως επισημαίνει, δεν ελήφθη υπ’ όψη η ιδιαιτερότητα του ορεινού Δήμου με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, τους έντονους και διαρκείς παγετούς, τους αποκλεισμούς οικισμών, την ιδιαίτερα αυξημένη τουριστική κίνηση ιδίως τους χειμερινούς μήνες, καθώς στην περιοχή λειτουργούν τρία χιονοδρομικά κέντρα. Καταστάσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με διαρκή παρουσία της Τροχαίας και μάλιστα με δύναμη πλέον των δέκα ανδρών που υπηρετούν σήμερα εκεί.
Σύμφωνα με τον κ. Τζαφέα, η τουριστική κίνηση σε περιόδους αιχμής πολλαπλασιάζει τα κυκλοφοριακά προβλήματα του οικισμού και είναι αναγκαία η συνεχής παρουσία της Τροχαίας. Εξάλλου, όπως σημειώνει, ο Σταθμός Τροχαίας συστεγάζεται σήμερα με το Αστυνομικό Τμήμα και η συνέχιση λειτουργίας του δεν επιβαρύνει τις λειτουργικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού.

Συνεχιζόμενη απαξίωση
«Θεωρούμε ότι η κατάργηση και υποβάθμιση του Σταθμού της Τροχαίας Μετσόβου θα επιφέρει τα προβλήματα στην προ της ίδρυσής του δυσμενής κατάστασης, καθώς το Αστυνομικό Τμήμα με την μείωση του προσωπικού δεν θα ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες του τουριστικού Δήμου και θα στερήσει από τους κατοίκους και τους διερχόμενους οδηγούς της Εγνατίας οδού το αίσθημα της οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας», επισημαίνει με έμφαση ο Δήμαρχος.
Κάνει δε λόγο για συνεχιζόμενη απαξίωση της περιοχής και των επαγγελματιών της, υπενθυμίζοντας πως πρόσφατα καταργήθηκε η τοπική υπηρεσία του ΙΚΑ, η Εφορία και το Ειρηνοδικείο. «Είναι καθήκον μας να προβούμε σε κάθε ενέργεια προκειμένου να μην εφαρμοσθεί το καταστροφικό για μας Προεδρικό Διάταγμα. Εκτός κι αν επιδιώκεται να εξισωθεί και η περιοχή μας προς τα κάτω και να προτρέψουμε τους δημότες μας να μην απασχολούνται στον τόπο τους με τον τουρισμό αλλά να αναζητήσουν την τύχη τους στα αστικά κέντρα συνωστιζόμενοι στις ουρές ανεργίας του ΟΑΕΔ», καταλήγει.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ