Οι «ελληνοποιήσεις» μέγα πλήγμα για την αγροτική παραγωγή!

on .

KREATAGORA

• Ανάμεσα στα τεράστια προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες παραγωγοί και για τα οποία έχουν βγει στους δρόμους, είναι αναμφίβολα και αυτό των «ελληνοποιήσεων», που έχει μετατραπεί σε μάστιγα, πλήττοντας καίρια τα συμφέροντά τους.
Σ’ αυτό το μείζον ζήτημα της αγροτικής παραγωγής αναφέρθηκε μιλώντας χθες στη Βουλή ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευαγγ. Αποστόλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της Ν.Δ. Μαρίας Αντωνίου για τις παράνομες «ελληνοποιήσεις» προϊόντων.
Σύμφωνα λοιπόν με τον Υπουργό εντός των ημερών θα τεθεί σε διαβούλευση η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στο κρέας και σε όλες τις συσκευασίες γαλακτοκομικών προϊόντων.
«Είναι και αυτό ένα μέτρο κατά των ελληνοποιήσεων, ενώ το ίδιο θα εφαρμοστεί πλέον στο σύνολο της ζωικής παραγωγής, ώστε φθάνοντας και στο χασάπη, στον κρεοπώλη, να αναφέρεται η χώρα προέλευσης του κρέατος», σημείωσε ο κ. Αποστόλου.

Πύλες εισόδου
Παράλληλα, ενημέρωσε ότι υπάρχει συνεργασία με άλλα υπουργεία για να ενταθούν οι έλεγχοι σε σημεία εισόδου. Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να εγκαταστήσει σε πέντε πύλες εισόδου στη χώρα συστήματα σκαναρίσματος όλων των φορτωτικών εγγράφων-τιμολογίων.  Ταυτόχρονα θα σκανάρεται όλη η πρώτη ύλη που εισάγεται στη χώρα και αφορά τον αγροτικό χώρο.
Ακόμα, το υπουργείο σχεδιάζει να ορίσει συγκεκριμένες πύλες εισόδου για συγκεκριμένα προϊόντα, ώστε να μην είναι δυνατό να εισάγονται στη χώρα από άλλες πύλες. Ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε ειδικότερα στην πατάτα από την Αίγυπτο η οποία θα εισάγεται στον Πειραιά. Δεν θα εισάγεται από άλλες περιοχές και στη διαδρομή της, για παράδειγμα, από την Ηλεία μέχρι να έρθει στον Πειραιά, να έχει αλλάξει χώρα προέλευσης!

Μέγα πλήγμα!
Η βουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Αντωνίου, που έθεσε και το ζήτημα, αναφέρθηκε στην Καστοριά, μια περιοχή που ενώ οι αγρότες με κόπο και θυσίες έχουν πιστοποιήσει προϊόντα όπως είναι τα φασόλια και τα μήλα Καστοριάς, ως προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης, τα οποία προστατεύονται από τις κοινοτικές νομοθεσίες, αυτά πλήττονται από το φαινόμενο των παράνομων «ελληνοποιήσεων».
Είπε ακόμη ότι και ελάχιστοι έλεγχοι που πραγματοποιούνται, περιορίζονται κυρίως σε συσκευασμένα προϊόντα και οι επιτήδειοι δρουν ανενόχλητοι στους υπαίθριους και σε άλλους χώρους, παράγκες και αποθήκες.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ