Οι δασικοί χάρτες «εξαφανίζουν» αγροκτήματα, αλλά και κατοικίες!

on .

DASOS DENTRA

• Ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες αγροκτημάτων στο Νομό Ιωαννίνων, έρχονται αντιμέτωποι με την οδυνηρή πραγματικότητα που διαμορφώνουν οι δασικοί χάρτες που αναρτήθηκαν την περασμένη Παρασκευή.
Όσο προχωρά η ενημέρωση των κατοίκων, νέες τραγελαφικές καταστάσεις έρχονται στο «φως», που θέτουν ακόμη πιο επιτακτική την αναγκαιότητα για την απόσυρσή τους.
Τα παράπονα και οι διαμαρτυρίες προέρχονται από όλες τις περιοχές (των προκαποδοστριακών Ο.Τ.Α. που σήμερα ανήκουν στους νέους δήμους, με εξαίρεση τις Τ.Κ. Ανατολής και Κατσικά), που επιβεβαιώνει αν μη τι άλλο την προχειρότητα με την οποία συντάχθηκαν οι χάρτες. Είναι χαρακτηριστικό, ότι από τις μέχρι χθες διαπιστώσεις που έχουν γίνει, προκύπτουν περιπτώσεις που έχουν χαρακτηριστεί δασικές εκτάσεις οικισμοί, αλλά και κτήματα στα οποία είναι κτισμένα με νόμιμες άδειες κατοικίες. Καθολικός είναι ο χαρακτηρισμός ως δασικών, εκτάσεων που καλλιεργούνταν μέχρι και πριν λίγα χρόνια, όπως π.χ. τα αμπέλια στην περιοχή Καρίτσας- Ζίτσας, αλλά και άλλων τα οποία καλύπτονται από σκιές δένδρων, καθώς οι μελετητές έλαβαν στοιχεία από τους δορυφόρους και όχι με επιτόπιες επισκέψεις.
Το ζήτημα απασχολεί και την Κυβέρνηση, στην οποία ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν δύο «τάσεις». Τη μια εκπροσωπεί ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου, που φαίνεται να έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος ως προς τις αγροτικές καλλιέργειες και τις επιπτώσεις στις επιδοτήσεις των αγροτών.
Η δεύτερη εκφράζεται από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος η οποία επιμένει στην εφαρμογή των δασικών χαρτών ως έχουν. Μάλιστα ο νυν Υπουργός κ. Φαμέλος- ο οποίος ουσιαστικά παρέλαβε το έργο από τον προκάτοχό του κ. Τσιρώνη που σήμερα έχει μετακινηθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης- σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε χαρακτηρίσει χρήσιμο εργαλείο του δασικούς χάρτες αποφεύγοντας να αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες.  
Η απάντηση στις διαμαρτυρίες που διατυπώνονται, είναι να υποβληθούν αντιρρήσεις στις προβλεπόμενες διαδικασίες, κάτι που θα έχει σημαντικό κόστος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και μάλιστα αναίτια για όσους υπάρχουν χονδροειδή λάθη στους δασικούς χάρτες.

Διεύθυνση… παραπόνων
Προς … διευκόλυνση των πολιτών, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, με χθεσινή της ανακοίνωση, ενημερώνει για το που μπορούν να δουν τους χάρτες και για το πότε και που θα υποβάλλονται αντιρρήσεις, χωρίς φυσικά να αναφέρει το παραμικρό επί της ουσίας και επί των λαθών που διαπιστώνονται.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρει, έχει συσταθεί Σημείο Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικού Χάρτη (ΣΥΑΔΧ Π.Ε Ιωαννίνων), που βρίσκεται επί της Μαρ. Κοτοπούλη 62, Τ.Κ 45445, τηλέφωνα επικοινωνίας 2651088030 έως 2651088044, τηλεομοιοτυπία 2651088049, δ/νση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., τις εργάσιμες ημέρες, κατά τις ώρες 08:00-16:00, καθ' όλη τη διάρκεια της υποβολής αντιρρήσεων.
Οι ανωτέρω δασικοί χάρτες είναι προσβάσιμοι για τους πολίτες στον ειδικό διαδικτυακό τόπο ανάρτησης δασικών χαρτών και υποβολής αντιρρήσεων της ιστο­σελίδας της ΕΚΧΑ Α.Ε https://www. ktimanet.gr/CitizenWebApp/ Entrance_Page.aspx και στην ιστο­σελίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας (www.apdhp-dm.gov.gr).
Η υποβολή αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη ξεκινά την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017 και λήγει την Δευτέρα 24 Απριλίου 2017. Για τους κατοικούντες ή διαμένοντες στην αλλοδαπή, η παραπάνω προθεσμία παρατείνεται κατά είκοσι (20) ημέρες, δηλαδή λήγει την Δευτέρα 15 Μαΐου 2017.
Επισημαίνεται ότι η υποβολή των αντιρρήσεων είναι δυνατή μόνο ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ με τη συμπλήρωση ειδικής φόρμας.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ