Οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 104α «Ελευθέρια» Ιωαννίνων

on .

EISODOS STRATOY

• Το Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου ξεκινούν οι εκδηλώσεις για την 104η Επέτειο της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων. Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα που ανακοίνωσαν η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ιωαννιτών, οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με επιμνημόσυνη δέηση στο Ναό Αγίου Νικολάου Τσεριτσάνων (12.00) και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Αγωνιστριών Γυναικών των Τσεριτσάνων.
Την Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου, ώρα 10.30 θα γίνει επίσκεψη και τοπογραφική – ιστορική ενημέρωση στα οχυρά Μπιζανίου, Στις 11.00 θα δοθεί η εκκίνηση του 20ου Μπιζάνιου Δρόμου, ενώ στις 11.15 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει κατάθεση στεφάνων στον τύμβο των Μπιζανομάχων. Θα ακολουθήσει επίσκεψη στην έκθεση φωτογραφιών από τις μάχες του 1912 – 13 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπιζανίου. Στις 12.45 θα γίνει στην Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων η απονομή των επάθλων στους νικητές του Μπιζάνιου Δρόμου. Στις 13.00 θα πραγματοποιηθεί στη θέση «Εικονίσματα» της Μανωλιάσας εκδήλωση μνήμης και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων του Ελληνικού Στρατού, των εθελοντικών σωμάτων και των πεσόντων Μανιατών.
Τη Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου, ώρα 09.30 θα τελεστεί τρισάγιο και θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Στρατηγείο του πολέμου του 1912 – 13, στο Χάνι Εμίν Αγά. Στις 11.00 θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων, στα Γιάννενα. Στις 12.15 θα γίνει η τελετή μνήμης για τα έξη παλληκάρια που έπεσαν στον λόφο της Δουρούτης. Στις 13.00 θα ακολουθήσει τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στον Λόφο Αβγού, όπου ο τύμβος των 333 Μπιζανομάχων. Στις 18.00 θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης με τίτλο «Λόγος και εικόνα στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο του 19ου αι. Εικόνες, βιβλία, συγγράμματα. Τιμή στον Νίκο Ψημμένο», στον εκθεσιακό χώρο του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ηπείρου. Στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη πανηγυρική εκδήλωση του Δήμου Ιωαννιτών στο Πνευματικό Κέντρο, η οποία θα περιλαμβάνει ομιλία ιστορικού περιεχομένου από τον συγγραφέα Μιχάλη Σπέγγο και συναυλία με την Ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων και την Καμεράτα του Πανεπιστημίου. Στις 20.15, τέλος, θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής του Χριστόδουλου Γκαλτέμη με τίτλο «Γιάννενα» στη Δημοτική Πινακοθήκη.
Ανήμερα της Επετείου, την Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου, ώρα 10.30 θα τελεστεί δοξολογία στη Μητρόπολη Ιωαννίνων, στις 11.00 θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων και θα ακολουθήσει δεξίωση στην Περιφέρεια Ηπείρου. Στις 12.00 θα γίνει η καθιερωμένη παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων, ενώ στις 13.00 θα πραγματοποιηθεί επίδειξη από τη Στρατιωτική Μουσική του Γ’ Σώματος Στρατού στην Κεντρική Πλατεία.

Παράλληλες εκδηλώσεις
Την Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου, ώρα 20.00 θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξανδρου Μωυσή με τίτλο «Το πανόραμα του Νισήμ Λεβή». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ