Πλήγμα για την ακριτική Κόνιτσα η κατάργηση του Α.Τ. Πυρσόγιαννης

on .

PYRSOGIANNH

• Τελικά πήγαν στον... βρόντο οι εκκλήσεις εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορέων και πολιτών για ενίσχυση της αστυνόμευσης, ειδικά στις παραμεθόριες περιοχές του Νομού Ιωαννίνων, όπου τελευταία εξάλλου παρατηρείται πρωτοφανής έξαρση της μικροεγκληματικότητας.
Η Κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποφάσισαν να προχωρήσουν απρόσκοπτα το σχεδιασμό τους όσον αφορά στην αναδιάρθρωση της Αστυνομίας και στην Ήπειρο, η οποία κατά κύριο λόγο φέρνει δυσάρεστα νέα, δηλαδή καταργήσεις αστυνομικών  τμημάτων.
Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα δημοσιεύθηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και η κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Πυρσόγιαννης προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Δημάρχου Κόνιτσας Ανδρέα Παπασπύρου.
Κακά και… καλά νέα
Με βάση το Προεδρικό Διάταγμα για την αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ, στον Νομό Ιωαννίνων καταργούνται ο Σταθμός Τροχαίας Μετσόβου, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη υπηρεσία στην ευρύτερη περιοχή, απ’ την οποία διέρχεται και η Εγνατία Οδός, το Αστυνομικό Τμήμα Κατσικά, για το οποίο είχε διαφανεί από καιρό η πρόθεση του Υπουργείου και ο Δήμος Ιωαννιτών είχε διαφωνήσει, καθώς κι αυτό της ακριτικής Πυρσόγιαννης!
Στον αντίποδα, διατηρούνται τελικά οι σταθμοί συνοριακής φύλαξης στην Καστανή και το Κεφαλόβρυσο, ενώ στην Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων ιδρύεται και Άμεση Δράση.
Με βάση το νέο οργανόγραμμα της ΕΛ.ΑΣ, στα Γιάννενα θα λειτουργούν στο εξής η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας και το Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων, το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων, το Τμήμα Άμεσης Δράσης και το Τμήμα Μεταγωγών – Δικαστηρίων. Στον υπόλοιπο Νομό θα λειτουργούν Αστυνομικά Τμήματα στις έδρες και των επτά Δήμων (Μετσόβου, Κόνιτσας, Δωδώνης, Ζίτσας, Ζαγορίου, Πωγωνίου και Βορείων Τζουμέρκων), καθώς και τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας, Μαστοροχωρίων, Άνω Πωγωνίου, Α΄ και Β΄ Τμήμα Δελβινακίου και τα Τμήματα Διαβατηριακού Ελέγχου Μέρτζιανης και  Κακαβιάς.
Αγανάκτηση στην Κόνιτσα
Παρά τη διαβεβαίωση χθες του αναπλ. Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στον βουλευτή Ιωαννίνων Κώστα Τασούλα ότι οι άνδρες του υπό κατάργηση Αστυνομικού Τμήματος Πυρσόγιαννης θα παραμείνουν στον εκεί μεθοριακό σταθμό, βαθιά απογοήτευση, πικρία και έντονη αγανάκτηση εκφράζει για την απώλεια της δομής ο Δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου.
Σε χθεσινή του ανακοίνωση ο κ. Παπασπύρου σημειώνει πως «πολλάκις και με κάθε πρόσφορο μέσο είχαμε καταδείξει ότι, το μείζον θέμα της ασφάλειας της ακριτικής μας περιοχής απαιτεί αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης. Η αυξημένη παραβατικότητα (κλοπές, διαρρήξεις, ξυλοδαρμοί, κλοπή κειμηλίων, λαθροϋλοτομία κ.λ.π) πλήττει βάναυσα το αίσθημα ασφάλειας των ηλικιωμένων στην πλειοψηφία τους, εναπομεινάντων κατοίκων της μεθορίου και η κατάργηση ή υποβάθμιση των αστυνομικών υπηρεσιών δημιουργεί μία έντονη εντύπωση εγκατάλειψης των περιοχών μας, καλλιεργεί τάση φυγής των κατοίκων τους και αποδυναμώνει κάθε διάθεση επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας».
Δεν έλαβαν υπόψη
Ο Δήμαρχος Κόνιτσας τονίζει πως είχε επισημανθεί προς το Υπουργείο το γεγονός ότι η μεγάλη έκταση και η ιδιαίτερη γεωμορφολογία του εδάφους που καλύπτει η ζώνη ευθύνης του Α.Τ. Πυρσόγιαννης, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που δυσχεραίνουν την αστυνόμευση της περιοχής, ενώ παράλληλα η κατάργησή του δεν συνοδεύεται από κανένα δημοσιονομικό όφελος, ούτε εξοικονόμηση προσωπικού, καθώς το Τμήμα συστεγάζεται με το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Πυρσόγιαννης σε κτίριο, το οποίο έχει παραχωρηθεί δωρεάν.
«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους ανωτέρω ισχυρισμούς μας, είχαμε βάσιμη ελπίδα ότι, η υπεύθυνη ηγεσία σε θέματα δημόσιας τάξης θα ενίσχυε και θα οργάνωνε αποτελεσματικότερα τις αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή, σε τρόπο ώστε να δύνανται ν’ ανταποκριθούν στις παραπάνω προκλήσεις. Παρά ταύτα, και παρά τις υποσχέσεις περί μη κατάργησης, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου προέβη στη λήψη της σχετικής απόφασης», σημειώνει με έμφαση.
«Θα αγωνιστούμε…»
«Οι ακριτικοί Δήμοι της Χώρας πρέπει να εντάσσονται σ’ ένα πλαίσιο ευνοϊκότερης κρατικής αντιμετώπισης, πρόνοιας και ενίσχυσης των υπαρχόντων δομών τους», σημειώνει ο Αν. Παπασπύρου στην ανακοίνωσή του και δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο ότι η Δημοτική Αρχή και η τοπική κοινωνία της Κόνιτσας στο σύνολό τους είναι κάθετα αντίθετοι στην υποβάθμιση των αστυνομικών υπηρεσιών στην περιοχή με την κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Πυρσόγιαννης, ενώ προαναγγέλλει συνέχιση της προσπάθειας για «την ανάκληση αυτής της καταστροφικής για τα συμφέροντα του τόπου απόφασης».
Καλεί δε τους βουλευτές του Νομού Ιωαννίνων να συμπαρασταθούν και να συμπαραταχθούν στην κινητοποίηση αυτή εκφράζοντας με σαφή τρόπο την τοποθέτησή τους απέναντι στο ιδιαίτερα σοβαρό και κρίσιμο για τον τόπο θέμα.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ