Συγκίνηση χθες στο μνημόσυνο για τους πεσόντες στη μάχη της Κόνιτσας

on .

MNHMOSYNO MAXH KONITSAS 8 1 17

• Με πρωτοβουλία της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού - Ε.Α.Α.Σ. Ιωαννίνων και του Προέδρου της Αντιστράτηγου ε.α. κ. Δημ. Κωστούλα, πραγματοποιήθηκε χθες στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Κονίτσης το ετήσιο μνημόσυνο για τους πεσόντες στην μάχη της Κόνιτσας  (1947 – 1948).
Στην εκδήλωση εθνικής μνήμης συμμετείχαν δεκάδες πολίτες από την Ήπειρο, την Θεσσαλονίκη και την Ηλεία. Παρόντες ήταν ο βουλευτής της Ν.Δ. Κων. Τασούλας, ο Δήμαρχος Κονίτσης Ανδρέας Παπασπύρου και ο Αντιδήμαρχος κ. Καλλιντέρης.
Στο μνημόσυνο ιερούργησε ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας, πλαισιωμένος  από πολλούς ιερείς.
Για τα  γεγονότα της ιστορικής μάχης  και τη  σημασία της θυσίας των μαχητών της Κονίτσης μίλησε ο Συν/χης ε.α. κ. Αναστάσιος Πάνου. Με γλαφυρότητα και ιστορική ακρίβεια εξιστόρησε τα γεγονότα. Εξήρε τη θυσία των πεσόντων ανδρών του 582 Τ.Π., του 584 Τ.Π., καθώς και της Χωροφυλακής, αλλά και των υπερασπιστών πολιτών της Κονίτσης. Αναφέρθηκε και στη σημασία της άφιξης στην Κόνιτσα της τότε βασίλισσας Φρειδερίκη στις 7-1-1948, αμέσως μετά τη λήξη της πολιορκίας.
Έπειτα ο Φιλόλογος κ. Γ. Κουρκούτας, διάβασε ένα σύντομο χαιρετισμό του Αξιωματικού των ΛΟΚ της Γ’ Μοίρας καταδρομών κ. Βασιλείου Μαντζαρλή και υπερασπιστή της Κονίτσης, που λόγω κακοκαιρίας αλλά και προχωρημένης ηλικίας δεν μπόρεσε να παραστεί.
Το λόγο στο τέλος έλαβε και ο Μητροπολίτης Κονίτσης κ. Ανδρέας, ο οποίος εξήρε τη θυσία των πεσόντων των Ενόπλων Δυνάμεων για να μείνει ελεύθερη η Κόνιτσα. Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου γα όσα γίνονται σε βάρος των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου και κάλεσε τον πιστό λαό να μη χάσει το κουράγιο του, αλλά να παίρνει δύναμη από το Θεό για αυτές τις δύσκολες μέρες που ζούμε.

***
Λόγω του παγετού στο μνημείο πεσόντων έγινε ένα Τρισάγιο από τον π. Κων/νο και κατετέθησαν στεφάνια από: Ένωση  Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Ε.Α.Α.Σ.) Ιωαννίνων, Σύνδεσμο Εφέδρων Αξ/κων Ν. Ιωαννίνων, σύνδεσμο Ν. Ζέρβα ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ Ν. Άρτας (κ. Θεοχάρης), Εθνική Αντίσταση Π.Α.Ο.-ΕΣΕΑ Θεσ/νικης (κ. Βουλγαρόπουλος), Βασιλική Ένωση Ιωαννίνων (κ. Γ. Τόσκας). Η σεμνή εκδήλωση τελείωσε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ