Λαμπρός ο εορτασμός για τα Θεοφάνεια στην Ήπειρο

on .

THEOFANEIA 2017 1

• Με λαμπρότητα εορτάστηκαν και φέτος τα Θεοφάνεια σε ολόκληρη την Ήπειρο.
Στα Γιάννενα, μετά την καθιερωμένη Θεια Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ακολούθησε η Λιτανεία μέχρι την πλατεία Μαβίλη, όπου πραγματοποιήθηκε η λειτουργία καθαγιασμού των υδάτων, παρουσία των τοπικών αρχόντων και πλήθους πιστών.
Αρκετοί ήταν οι τολμηροί κολυμβητές που αψηφώντας το τσουχτερό κρύο βούτηξαν στα παγωμένα νερά της Παμβώτιδας. Ωστόσο τον Σταυρό έπιασε ο Ματίας, ένας νεαρός από την μακρινή Χιλή που ζει στα Γιάννενα, ο οποίος αν και καθολικός δήλωσε ενθουσιασμένος από την εμπειρία και μίλησε για μια συμβολική πράξη εξαγνισμού, που μας ενώνει παρ’ όλες  τις διαφορές των δογμάτων.

Στο Γεφύρι της Πλάκας
Με αρκετό κόσμο, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες,  τελέστηκε και φέτος η τελετή καθαγιασμού των υδάτων στον χώρο του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας. Με φόντο τα βάθρα του γεφυριού που αναμένει την αναστήλωσή του, δύο χρόνια μετά την κατάρρευσή του, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής Βορείων Τζουμέρκων, μέλη του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου, κάτοικοι και επισκέπτες έστειλαν το μήνυμα για επιτάχυνση των διαδικασιών.
Φέτος δεν υπήρξε κάποιος τολμηρός για να βουτήξει στα παγωμένα νερά του Αράχθου, ωστόσο ο εορτασμός των Θεοφανείων τελέστηκε με τη δέουσα λαμπρότητα.
Τη Δημοτική Αρχή εκπροσώπησαν οι αντιδήμαρχοι Νίκος Βαΐτσης και Σεβαστιάνα Ράπτη, λόγω ασθένειας του Δημάρχου Γιάννη Σεντελέ, ενώ το παρών έδωσαν ακόμη οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Νίκος Γέροντας και Βαγγέλης Μέγας, καθώς και η Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μονολιθίου Ντίνα Πλιακοπάνου. Την ευχή και την ελπίδα το 2017 να είναι η χρονιά της αναστήλωσης του ιστορικού μνημείου, εξέφρασε ο κ. Βαΐτσης, εστιάζοντας στη συνεχή συνεργασία με τα  Υπουργεία Πολιτισμού και Υποδομών, την περιφέρεια Ηπείρου και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την επίτευξη του κοινού στόχου.

Στο Ζαγόρι
Στον ποταμό Ζαγορίτικο στους Μηλιωτάδες έγινε ο Αγιασμός των Υδάτων στον Δήμο Ζαγορίου.
Οι αρκετά καλές, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις, καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν επέτρεψαν τη συμμετοχή πολλών κατοίκων της περιοχής στην τελετή.
Από το πέτρινο γεφύρι του Καμπέρ Αγά, όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, ο ιερέας των Μηλιωτάδων πατήρ Ιωάννης έριξε τον Σταυρό στα θολά,  λόγω της βροχής που προηγήθηκε, νερά του Ζαγορίτικου ποταμού.
Ο μοναδικός τολμηρός κολυμβητής Χρήστος Σιαραμπής, όπως το συνηθίζει επί σειρά ετών, έπεσε στο ποτάμι και έπιασε τον Σταυρό υπό τα χειροκροτήματα των συγκεντρωμένων.
Παρόντες στην τελετή Αγιασμού των Υδάτων ήταν, ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, η Αντιδήμαρχος Αγγελική Ράπτη, ο Δημοτικός Σύμβουλος Παναγιώτης Ρούσκας και  ο Πρόεδρος  του Τοπικού Συμβουλίου Δεματίου Χρήστος Ζιάβρας.

Στην Πρέβεζα
Αρκετοί ήταν οι τολμηροί στην Πρέβεζα που βούτηξαν στα κρύα νερά για να πιάσουν τον Σταυρό, ανήμερα των Θεοφανείων.  Στη Λειτουργία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος επιβιβάστηκε σε σκάφος και πραγματοποίησε εν πλω την ρίψη του Σταυρού. Ο 20χρονος Κίμωνας Πουρναρόπουλος ήταν ο τυχερός, ο οποίος έπιασε τον Σταυρό για τρίτη φορά.

Στην Ηγουμενίτσα
Παρά το τσουχτερό κρύο, αρκετοί πολίτες έδωσαν το «παρών» στην τελετή του Αγιασμού των υδάτων στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Παραμυθιάς, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ.κ. Τίτου.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ